Blog



computercleaner, het andere schoonmaken

Wel eens gezien hoeveel stof een computer verzamelt?

Iedereen die wel eens een PC heeft opengemaakt die een aantal maanden in gebruik is geweest zal zich verbaasd hebben over de hoeveelheid stof die zich in het binnenwerk heeft opgebouwd.

Geeft veel extra geluid en getril

Voor de electronische componenten is deze stof niet echt gevaarlijk maar het zet zich ook vast op draaiende delen zoals de ventilator waar het wel schade aan kan richten. Deze ventilatoren raken uit balans, gaan trillen en daardoor een meestal vrij irritante herrie maken. In het ergste geval kunnen ze door het getril schade veroorzaken aan de gevoelige printplaten wat wel allerlei vervelende gevolgen kan hebben.

Vuil kan ook voor storingen zorgen

Het levert vaak storingen op die nauwelijks te traceren zijn omdat ze zich slechts af en toe voordoen. Een ander risico is brand. Sommige computeronderdelen, bijvoorbeeld uit de voeding, worden gloeiend heet en een laag stof op deze hete delen kan in principe in brand vliegen. Kortom, er behoefte aan een gespecialiseerde computercleaner

Regelmatige schoonmaak is noodzakelijk

Het is daartoe noodzakelijk dat computers regelmatig inwendig schoongemaakt worden. De echte reparateur is daar veel te duur voor en komt er waarschijnlijk niet eens voor. Maar bij een kleinschalige opzet liggen hier zeer zeker kansen voor de computerschoonmaker. Wat we in de engelstalige computerwereld natuurlijk een computercleaner noemen. Dat is een toepasselijke naam en het klinkt meer als iets noodzakelijks.

Er is niet veel gereedschap voor nodig

Behalve wat kennis hoe je een computerkast open moet maken is er niet veel nodig. In het algemeen zijn een paar schroevendraaiers voldoende om de beplating van de kast los te krijgen. Daarnaast hebben we nog de investering voor een kleine stofzuiger en we kunnen in principe als computercleaner aan de gang.

Fris ook de buitenkant even op

Behalve de binnenkant van de PC is het vaak aan te raden om ook de buitenkant even mee te nemen. Toetsenborden zijn berucht om de hoeveelheid vuil die er zich in op kan hopen. Ook daar kan een regelmatige uitzuigbeurt geen kwaad. En de PC als geheel even onder handen nemen met een schoonmaakmiddel dat daarvoor in de handel is kan ook geen kwaad. Ook is het aan te raden na de schoonmaakbeurt alle stekkers en connectoren in de computer even aan te drukken.

Marketing voor de computercleaner

De computercleaner vindt zijn klanten bij kleine bedrijven maar ook bij particulieren die hun dure investering een beetje in orde willen houden. Maak een folder waarin u uitlegt wat er allemaal mis kan gaan met een vervuilde PC en wat u daaraan gaat doen voor een redelijk tarief. Als het goed is werk ook hier de mond-tot-mond reclame wel. Zorg voor een simpele website waarop u uw dienstverlening uitlegt en waarop men u kan bereiken.

Bereken een juist uurtarief

U mag er van uitgaan dat u minimaal één PC per uur schoon kunt maken maar u bent ook reistijden kwijt. Bereken die mee als u voor zichzelf een uurtarief gaat berekenen.

Factureer per pc

U kunt echter het beste factureren per PC en ook met een prijs per PC adverteren. Dan weet de klant op voorhand waar hij aan toe is. De meeste klanten hebben een enorme hekel aan een stuk onzekerheid en zullen er daarom niet eens aan beginnen.

Benader uw klanten en vertel hoe lang het geleden is

Hebt u als computercleaner eenmaal klanten, neem dan regelmatig contact met hen op, bijvoorbeeld elk half jaar om zelf tot een afspraak te komen.

Software- en andere reparaties alleen doen als u er verstand van hebt

Ga niet aan de gang met softwarereparaties en dergelijke want daar moet u niet alleen heel veel verstand van hebben maar de kans op exotische problemen en het afbreukrisico zijn heel groot. Doe dat alleen als u heel goed in de materie thuis bent. En beperk u anders tot uw rol als computercleaner.

Info voor de pers
Veel gestelde vragen
Links en resources
Wie zijn wij