Blog



wormenkwekerij opzetten





Wormen zijn lekker rustige dieren

Heeft u een flinke tuin? Dan is een wormenkwekerij wellicht iets voor u. Last van de buren dat ze teveel lawaai maken zult u in elk geval niet krijgen.

Het levert meerdere producten

Het leuke van een wormenkwekerij is dat zowel het product (de wormen) als het afval (de grond) heel goed te verkopen is.

Biologisch verantwoord

De wormen worden vooral verkocht aan vissers en aan mensen die zelf een kwekerijtje op willen zetten. De grond verkoopt u zelf of via bijvoorbeeld een tuincentrum of een biologisch bedrijf. Over biologisch gesproken: Veel mensen hebben een composthoop in hun tuin en hebben ook daar veel wormen voor nodig.

Geduld is belangrijk

De eerste opzet van uw wormenkwekerij is vooral een kwestie van flink wat geduld. U dient een aantal bakken te hebben met daarin flink vette aarde met veel plantaardig afval en de nodige natuurlijke meststoffen erin.

De eerste opzet

En dan hebt u een partij wormen nodig. Die haalt u ofwel bij een andere wormenkwekerij of u gaat met een spitvork eens wat spitten bij hooibergen en afvalbergen (composthoop) op het platteland.

Waar vindt u wormen?

Een bekende truc om wormen te vinden is de spitvork flink stevig in de grond te steken en dan de steel te laten trillen. Na enkele minuten komen in een cirkel van een meter overal de wormen de grond uit. De gevonden wormen doet u in de bakken en wacht af. Heel belangrijk is de vochtigheid.

Is de grond van uw kwekerij te droog dan verschrompelen uw nieuwe huisdieren, is de boel te nat dan verdrinken ze. Flink vochtig, zonder dat er echt water te zien is. Dat is vooral een kwestie van leren aanvoelen. Hebt u op deze manier eenmaal een kweekje opgezet, dan kunt u dat splitsen en een nieuwe opzetten, net zolang tot u een aardige voorraad wormen en grond hebt.

En let natuurlijk goed op dat de vogels niet bij deze lekkernij voor hen kunnen komen. Trouwens, ook eigenaren van volières kunt u waarschijnlijk wel onder uw klanten rekenen. Evenals houders van grote aquaria met grote vissen.

Marketing voor uw wormenkwekerij

U biedt de wormen aan in advertenties in lokale kranten, via bladen voor vissers en mogelijk willen lokale tuincentra en dierenwinkels ook nog wel een folder van u neerleggen. Ook de grond verkoopt u via deze kanalen.

Extra's bij uw wormenkwekerij

Als het allemaal goed werkt zorg dan voor rondleidingen voor scholen etc. Niet alleen zien die eens hoe een echt biologisch bedrijf werkt maar het zorgt ook voor mond-tot-mond reclame. Leer mensen hoe ze zelf een kleinschalig iets op kunnen zetten. Zo zorgt u voor uw eigen klanten.

Info voor de pers
Veel gestelde vragen
Links en resources
Wie zijn wij