BlogIedereen weet dat thuiswerk altijd om een piramidespel gaat

Het piramidespel Titan

In de jaren '90 werd je op familiefeestjes nog wel eens benaderd door een kennis of ver familielid met een ongelofelijke aanbieding. Hij (het waren bijna zonder uitzondering mannen) ging stoppen met zijn werk. Het kon zo wel en hij had een betere manier gevonden om geld te verdienen. Hij was namelijk lid geworden van Titan.

Titan was een dure grap om mee te doen

Titan werd aangeprezen als de ultieme manier van werken vanuit huis. Het was een simpel systeem. Je kocht je deelname van iemand en dan kreeg je het recht om zelf ook weer deelnames te verkopen. Een deelname kostte 6000 gulden (Ja, die waren er toen nog) dus als je er één verkocht dan had je je eigen investering terug verdiend. En elk extra lidmaatschap dan je verkocht leverde geld op. Inderdaad was rijk worden op die manier slechts een kwestie van tijd want wie wilde hier nu niet aan meedoend, nietwaar?

Men deed aan Titan mee met geleend geld

Mensen stonden te dringen om mee te doen en leenden desnoods het geld. Omdat de verkoop meestal binnen de vrienden- en kennissenkring plaatsvond was er weinig aarzeling. Je beduvelt je vrienden en familie toch niet? Hoewel, tenzij je zelf ook misleidt bent misschien. En daar hielden mensen geen rekening mee.

De gehele wereld en ver daarbuiten moest mee gaan doen

Wat heeft degene die ermee begin nog maar weinig mensen nodig, het aantal deelnemers per laag groei explosief en na een laag of tien moet eigenlijk de gehele wereld van kameeldrijver in de Sahara tot eskimo op de Noordpool er aan mee doen om het draaiende te houden. De onderste laag, die uiteraard ook de allergrootste is, bleek uiteindelijk de klos te zijn.

De pers ging zich ermee bemoeien

Mensen die ontdekten dat de verkoop van lidmaatschappen bij mensen die wat verder keken dan hun neus lang was niet zo simpel was, gingen de pers opzoeken. Er werden kritische vragen gesteld en op een gegeven moment sloeg de sfeer om. En omdat mensen niet meer in gingen leggen, draaide dat automatisch de geldkraan voor bestaande deelnemers dicht die daarna ook door kregen dat er iets in het verhaal toch niet deugde

Scheuren in families en bedrijven

Men wilde de inleg terug van de familieleden waar men de aankoop had gedaan. Of van collega's. Daverende ruzies waren het gevolg. Er ontstonden scheuren tussen familieleden, tussen collega's, tussen voorheen goede vrienden. Het piramidespel (want dat was het) had zijn slachtoffers gemaakt.

Vooral Titan heeft wonden achtergelaten

Hoewel deze periode al weer een jaar of 20 tot 25 achter ons ligt heeft het diepe wonden geslagen. De ellende die eruit voortkwam ligt bij heel veel mensen nog vers in het geheugen. Sterker nog, het sentiment is hier en daar wel erg ver doorgeschoten.

Op social media is alles een piramidespel

Biedt een bedrijf tegenwoordig aan dat werknemers vanuit hun eigen huis kunnen werken dan kunnen ze er zeker van zijn dat ze op social media of via email beschuldigd worden van het organiseren van een piramidespel. Bewijs is verder onnodig want ieder mens met gezond verstand weet dat als je uit huis werkt dat je dan met een piramidespel bezig bent... Dat is natuurlijk grote onzin maar verdedig je maar eens tegen een vooroordeel. Je hoeft er geen verhaal over te schrijven want dat leest niemand om dat men "toch wel weet hoe het zit en er niet in gaat trappen".

Ponzischema is de oervorm

De oervorm van het piramidespel was het ponzischema, uitgevonden door de Amerikaan Ponzi dat werkte op basis van tegoedbonnen voor postzegels. Ook dit is onvermijdelijk in rampen geëindigd.

Kenmerken piramidespel

Kenmerkend voor een piramidespel is dat bestaande deelnemers worden uitbetaald met het geld dat nieuwe deelnemers inleggen. Het duurt dan ook even voordat die door hebben dat er iets niet klopt. Daarnaast ligt de zeer hoge opbrengst altijd ergens in de toekomst en moet de deelnemer eerst op pad om zijn eigen deel(tje) van de piramide veilig te stellen. En dat wil hij maar al te graag want hij heeft er tenslotte zelf een aardige cent in zitten, zoals uit het voorgaande verhaal over Titan wel blijkt.

Wees voorzichtig maar niet paranoïde

Herkent u dus iets als een piramidespel of ponzischema, houd u er dan direct verre van. Het kan slechts rampen geven. Maar gedraag u ook niet paranoïde want daar is ook geen reden voor. De sociale controle is tegenwoordig zodanig dat deze praktijken niet veel kans meer krijgen omdat ze heel snel gesignaleerd worden, vooral op sociale media waardoor het snel vastloopt.

Er is eigenlijk nooit iets aan de hand

Vrijwel alle mensen die hun brood vanuit hun eigen huis verdienen doen dat op een nette en integere manier, waar helemaal niets mis mee is.

bronnen

http://kennisbank-beleggen-nieuws.blogspot.nl/2013/09/ponzi-schema.html

http://egulden.org/flip/efljournaal11.html#1

http://www.digibron.nl/search/detail/012de44b9daf70541e464d50/de-lokroep-van-de-piramide

https://www.trouw.nl/home/managers-titan-voor-de-rechter-misleiding~acc9b502/

Lees meer over de mogelijkheden van thuis werken

Wilt u meer weten over deze de vele manieren van thuiswerken, zoals bijvoorbeeld als freelancer, download dan gratis en zonder enige verplichting boekje over thuiswerken. Wilt u alles weten over de manier waarop u met het eFiliaal project kunt bijverdienen, download dan het tweede boek.

Klik op onderstaande afbeeldingen om uw exemplaar te verkrijgen

Klik op bovenstaande afbeeldingen om uw exemplaar te verkrijgen


Sleutelwoorden

controle(11) sfeer(11) lidmaatschap(13) thuiswerk(13) voorzichtig(14) verstand(15) bronnen(15) familie(15) collega(15) klopt(16) herkent(17) boekje(18) mens(20) werknemers(21) piramidespel(21) sociale(21) grap(22) rijk(22) blogspot(25) stoppen(27) opbrengst(27) desnoods(27) mis(27) lid(28) groei(29) geld:399;zeker:382;bedrijf:363;mogelijkheden:269;vooral:251;gratis:246;media:236;kans:221;zeer:217;email:210;social:204;uiteraard:194;bedrijven:186;verkopen:173;nooit:165;weinig:142;niemand:136;manieren:130;biedt:125;simpel:108;boek:106;graag:102;kennis:93;basis:93;verkoop:91;afbeeldingen:87;wees:83;erg:80;tegenwoordig:79;verkrijgen:73;reden:70;gevonden:68;inderdaad:66;eerst:62;rekening:61;aankoop:58;deelnemers:56;automatisch:54;nietwaar:52;toekomst:52;aanbieding:49;slechts:48;investering:47;thuiswerken:46;kwestie:41;exemplaar:40;project:39;systeem:39;thuis:34;vrienden:34;download:31;organiseren:31;sterker:30;deelname:30;verplichting:29;groei:29;lid:28;mis:27;desnoods:27;opbrengst:27;stoppen:27;blogspot:25;rijk:22;grap:22;sociale:21;piramidespel:21;werknemers:21;mens:20;boekje:18;herkent:17;klopt:16;collega:15;familie:15;bronnen:15;verstand:15;voorzichtig:14;thuiswerk:13;lidmaatschap:13;sfeer:11;controle:11
Info voor de pers
Veel gestelde vragen
Links en resources
Wie zijn wij